Home
  Sitemap
  stap 1
  stap 2
  Stap 3
  stap 4
  stap 5
  Stap 6
  Stap 7
  Print Pagina
  Nieuw
  Gastenboek
  Contacteer ons
Welkom bij Geneapage Factory
   

Stap 1 : Genealogische software

Genealogische software is er te kust en te keur. In zowat alle talen. Voor Windows en voor Mac. Met en zonder grafische uitvoer. Er zijn heel dure, vrijwel kostenloze en zelfs gratis programma's. Kortom, er is voor elk wat wils. Hieronder vind je een kort overzicht met enkele woorden commentaar. Elk programma heeft zijn eigen kwaliteiten en tekortkomingen. Maar als we je toch wat goede raad mogen geven, hou dan rekening met de volgende vijf vuistregels :

1. Kies liefst een Nederlandstalig programma. Er bestaan weliswaar erg gesofisticeerde (vooral) Engelstalige programma's, maar een nadeel is dat ook de uitvoer in het Engels verloopt. En dan krijg je idiote Anglo-Dutchzinnen als : "Jan Klaassen, b. Zutendaal 23-11-1825, chr. Zutendaal 24-11-1825, married Zutendaal 27-02-1846 Katrijn Vandeput, daughter of Jan Vandeput and Johanna Lekens..." Sneu, toch ?
2. Kijk na - voor je je een programma aanschaft - hoeveel personen het programma minimaal kan verwerken. Vergelijk dit met het aantal personen van wie je nu al gegevens bezit. Met zo'n 100.000 personen kun je al een tijdje verder.
3. Kijk na - voor je je een programma aanschaft - of het programma over de nodige uitvoerroutines naar andere genealogische programma's beschikt. Een GEDCOM-uitvoerroutine is een absolute must, omdat dit de internationale standaard is voor uitwisseling van gegevens met anderen. Voor ons doel is ook een HTML-uitvoer prettig, maar niet noodzakelijk.
4. Ga na of het prgramma de mogelijkheid biedt extra-informatie (bronnen, teksten uit documenten e.d.) op te nemen en of het die gegevens ook bij de uitvoer kan verwerken.
5. Ten slotte - en misschien wel het belangrijkste - ga na of de interface van het programma prettig werkt. Voel je je thuis in dit programma ? Kun je er met vertrouwen en plezier je moeizaam verworven gegevens in kwijt?

Beknopt overzicht van Nederlandstalige genealogische software

Aldfaer Een krachtig, gebruikersvriendelijk en uitgebreid Nederlandstalig Windowsprogramma. Op één overzichtelijk scherm staan de belangrijkste gegevens van de persoon, inclusief de ouders, huwelijken, kinderen, broers en zusters, notities, leeftijd bij belangrijke familiegebeurtenissen en foto's. Freeware.
Brother's Keeper Een van oorsprong Amerikaans programma dat o.a. in het Nederlands is vertaald. Er is een sharewareversie. Voor registratie moet je je gegevens naar Amerika versturen en je krijgt dan het volledige pakket met een aantal extra's.
Gensdata Pro Programma dat voor wat betreft de gebruiksvriendelijkheid in de middenmoot zit. Niet echt moeilijk om mee te werken en voorzien van een prima handleiding.
Haza 21 Haza-Data en Haza 21 is een programma voor amateurs en voor professionals. Door de modulaire structuur kun je een gebruikslicentie op maat voor je toepassing aanschaffen. Bij eventuele latere uitbreidingen hoef je dan slechts het prijsverschil bij te betalen.
Pro-Gen Een absolute topper. Zeer prettig, intuïtief en functioneel met massa's mogelijkheden. De open programmastructuur zorgt ervoor dat er regelmatig via de gebruikersgroepen nieuwe modules beschikbaar zijn. Zeer goede exportmogelijkheden. In deze lijst is Pro-Gen samen met Haza-Data top of the bill.

Alle gegevens van een heleboel genealogische programma's vind je hier nog eens mooi op een rijtje gezet.