Home
  Sitemap
  stap 1
  stap 2
  Stap 3
  stap 4
  stap 5
  Stap 6
  Stap 7
  Print Pagina
  Nieuw
  Gastenboek
  Contacteer ons
Welkom bij Geneapage Factory
   

Stap 3 : Of liever wat eenvoudiger ?
HTML via de editor !

Wat is een HTML-editor ?
Een HTML-editor is een soort tekstverwerker die automatisch HTML-instructies genereert. Jij tikt de tekst, plaatst de afbeeldingen, maakt de links... en de editor maakt er HTML-pagina's van. De meeste editors werken volgens het WYSIWYG-principe : what you see is what you get. Op je beeldscherm krijg je onmiddellijk een duidelijk beeld van hoe de webpagina eruit zal zien. En na afloop plaats je ze zonder veel poespas direct op het web.
Het gemak dient de mens. Waarom zou je dan bladzijden lang HTML-instructies zitten intikken als het ook eenvoudig kan via een HTML-editor ? Daar zit natuurlijk wel wat waarheid in. Toch kan het nooit kwaad wat "HTML puur" te kennen. De meeste HTML-editors genereren immers pagina's waar links en rechts wel wat aan schort. Een softwareprogramma is immers nooit in staat jouw creatieve gedachtengang te volgen als je met de opmaak van een HTML-pagina bezig bent. Bovendien genereren editors standaardpagina's zonder verrassingen. En we wilden toch een website waar persoonlijkheid vanaf straalt ? HTML-editors hebben dus hun gebreken. Maar anderzijds kunnen zij het leven van de vormgever aanzienlijk vergemakkelijken.

Welke editor ?
Als je Microsoft Internet Explorer 5.x of Netscape Communicator gebruikt, heb je er wellicht al een. Bij Internet Explorer krijg je gratis ook FrontPage Express, een gestripte versie van grote broer FrontPage 2000. Met Netscape Communicator wordt Composer geÔnstalleerd. Beide programma's zijn voor ons doel meer dan geschikt.
Daarnaast zij er de professionele editors, zeer degelijk en volledig, maar niet altijd kosteloos :

FrontPage Onderdeel van Microsoft Office, maar ook los verkrijgbaar.
Waardevolle serverextensies, volledig WYSIWYG, rapporteermogelijkheden, grafische hyperlinkaanduidingen, ontwerpsjablonen en nog veel meer.
 
Homesite http://www.adobe.com/products/homesite/
Goede eigenschappen als tekstverwerker, HTML-tags kunnen met knoppen worden toegevoegd, minder goede WYSIWYG-eigenschappen.
 
Dreamweaver http://www.adobe.com/products/dreamweaver/
Combinatie van WYSIWYG-editor en klassieke HTML-generator, revolutionaire linkmanager, de topper dus : geen wens blijft onvervuld...
 
Arachnophilia http://www.arachnoid.com/arachnophilia/index.html
Arachnophilia is een hele rustige HTML-editor. De icons zijn enorm groot, maar dat kun je aanpassen. Er zitten verder geen bijzondere extra's bij. Freeware.
 
Coffeecup http://www.coffeecup.com
CoffeeCup HTML Editor is een gewone HTML Editor met wat extra's. Zo bevat het (bij de geregistreerde versie) een groot aantal JavaScripts en in de demo-versie ook een kleine clipart met buttons, pijlen en achtergronden.