Home
  Sitemap
  stap 1
  stap 2
  Stap 3
  stap 4
  stap 5
  Stap 6
  Stap 7
  Print Pagina
  Nieuw
  Gastenboek
  Contacteer ons
Welkom bij Geneapage Factory
   

Stap 4: Ontwaken uit de kleurenroes ?

Op een webpagina hoort kleur. Natuurlijk. Het leven is al grijs genoeg en er kan dus geen bezwaar zijn tegen een beetje kleur voor de afwisseling. Kleuren laten zich met behulp van HTML-tags eenvoudig manipuleren. Daarvoor heb je ofwel de naam van de kleur nodig, ofwel de zogenaamde RGB-waarde.

Een beetje techniek
RGB staat voor Rood, Geel (of Groen), Blauw. De RGB-waarde geeft dus aan in welke verhoudingen rood, geel en blauw gemengd zijn. Omdat voor rood, geel en blauw elk afzonderlijk een waarde toegekend wordt die kan variŽren van 0 tot en met 255 (dus 256 mogelijkheden) zijn er 256 x 256 x 256 = 16.777.216 kleuren mogelijk. Standaard staat een computer ingesteld op het weergeven van 256 kleuren. Het besturingssysteem heeft echter zo'n 40 kleuren nodig om de schermpjes, menubalken, knoppen e.d. te kleuren. Dat betekent dat er nog maar 216 kleuren over zijn. Dit zijn de 216 kleuren die solide (dat wil zeggen, zonder dithering of kleurvermenging) weergegeven kunnen worden.
Deze 216 kleuren hebben voor de R, G en B-waarden een beperkt aantal mogelijkheden, nl. 0, 51, 102, 153, 204 of 255. Hexadecimaal is dat 00, 33, 66, 99, CC of FF. En dat brengt ons bij de hexadecimale weergave van kleuren. In plaats van de naam wordt de hexadecimale waarde van de betrokken kleur gebruikt en de pc kan dat perfect vertalen. Voor elke R, G of B waarde zijn er dus zes mogelijke waarden. Dit betekent dat er in totaal 6 x 6 x 6 = 216 kleuren gemaakt kunnen worden. Klik hier voor een uitvoerige kleurentabel met voorbeelden.

Kleuren definiŽren
Hoe verwijzen we naar kleuren die in onze pagina's gebruikt moeten worden?

1. Door de hexadecimale waarde in te voeren
Geef de kleur aan met de tag <COLOR="#RRGGBB"> waar RRGGBB de hexadecimale waarde is voor de hoeveelheid rood (RR), groen (GG) en blauw(BB) in de gewenste kleur. De hexadecimale waarde van de kleur kan opgezocht worden in de kleurentabel
2. Door de naam van de kleur in te voeren
Om werken met kleuren gemakkelijker te maken, werden er kleurennamen gedefinieerd. Die namen kunnen ingevoerd worden met de tag <COLOR="white">. Het enige nadeel aan deze methode is dat er niet voor iedere kleur een naam bestaat. De meest gebruikt namen van kleuren vind je weer terug in de kleurentabel.

Tips & Trucs
1. Maak niet overdreven gebruik van verschillende kleuren. Hou de pagina smaakvol.
2. Kies voor de achtergrond liefst een heldere kleur en voor de tekst een donkere. Dit geeft de beste leesbaarheid. Omgekeerd kan ook : bedenk alleen dat heldere tekst op een donkere achtergrond moeilijker leest.
3. Een handig hulpmiddel om de hexadecimale waarde van een kleur te weten te komen is het programmaatje Spectroscope. Het is een colourpicker die feilloos de gekozen kleur omzet in de hexadecimale code ervan. Je kunt Spectroscope hier downloaden.