Home
  Sitemap
  stap 1
  stap 2
  Stap 3
  stap 4
  stap 5
  Stap 6
  Stap 7
  Print Pagina
  Nieuw
  Gastenboek
  Contacteer ons
Welkom bij Geneapage Factory
   

Stap 4: De startpagina, je visitekaartje...

De startpagina is een reclamebord voor je website. Hiermee lok je bezoekers. Je startpagina moet dus opvallen en de bezoeker aansporen de onderliggende pagina's te bezoeken. Het is dus duidelijk dat een goede startpagina minstens twee elementen moet bevatten : ze moet visueel attractief zijn en een aantal hyperlinks bevatten die doorverwijzen naar de informatie die de andere pagina's bieden. Hieronder volgen enkele tips om dit te bereiken.

Sommige startpagina's zijn als een splash-screen ontworpen. Het gaat daarbij om een grafisch vormgegeven pagina, die uitsluitend dienst doet als opstap naar de rest van de website en die voor de rest vrijwel geen functie heeft. Als je deze methode gebruikt, laat je hier al zien wat je grafisch zo allemaal in je mars hebt. Doorgaans wordt er een multimediaal logo getoond, dat de mogelijkheid biedt via een muisklik de rest van de website te bereiken.

Als je niet in staat bent een indrukwekkend splash-screen te bouwen (via een grafisch programma, DHTML, Java, Flash, e.d.) en als je dus je toevlucht moet nemen tot een statische afbeelding zonder toeters en bellen zie je beter af van zo'n splash-screen. Bovendien is voor veel bezoekers een opvallend opgemaakt splash-screen alleen maar een lastige muisklik, waar ook nog eens veel downloadtijd voor nodig is.

Andere startpagina's (zoals die van GeneaPage) brengen de bezoeker al een beetje in de sfeer van de website en geven een indruk van wat je te verwachten hebt. Bezoekers treffen op de introductiepagina al verwijzingen aan naar de belangrijkste onderwerpen. Dat gebeurt via hyperlinks, die aanklikbaar zijn en de bezoeker onmiddellijk naar de pagina brengen die hij wil bezoeken. Hoe je een navigatiesysteem bouwt met hyperlinks wordt uitgelegd in Stap 5.

Welke vorm je kiest voor je startpagina is vooral afhankelijk van het verwachtingspatroon van je bezoekers. Surfers, die vaak een bezoek brengen aan je website en die dat doen om informatie te vinden over een onderwerp (en dat is voor elke genealogische site het geval), zullen zich wellicht ergeren als je veel gebruik maakt van niet uit te schakelen animaties, die ze iedere keer moeten bekijken vooraleer ze de voor hen interessante pagina's kunnen bereiken. Hou daar dus rekening mee.