Home
  Sitemap
  stap 1
  stap 2
  Stap 3
  stap 4
  stap 5
  Stap 6
  Stap 7
  Print Pagina
  Nieuw
  Gastenboek
  Contacteer ons
Welkom bij Geneapage Factory
   

Stap 4: Spelen met plaatjes

Wat zou je homepage zijn zonder leuke afbeeldingen en animaties? Een schema verduidelijkt vaak meer dan een pagina tekst. Een geslaagde button doet de surfer erop klikken en de onderliggende pagina's van de site ontdekken. Op genealogische sites mogen oude foto's van familieleden best gezien worden. Probleem is: hoe krijg je dit alles op het net ?

Plaatjes van het net
Natuurlijk is niet iedereen die een website ontwerpt ook een goed graficus die zelf effe de mooiste afbeeldingen kan maken. Als je dat van jezelf ook vindt en als je al nachtmerries krijgt wanneer je bedenkt dat je met een grafisch programma zult moeten leren tekenen, is er toch een oplossing. Het WereldWijde Web zelf! Je zult op het internet mensen genoeg tegenkomen die wel graag plaatjes ontwerpen en die hun inspanningen graag ter beschikking stellen van derden. Alleen vereist de netiquette dat je even bij de bedenkers van zoveel moois informeert of zij er bezwaren tegen hebben als je hun producten in je webpagina's opneemt. Meestal krijg je probleemloos toestemming.

Plaatjes bewaren en plaatjes op je webpagina
Een afbeelding die je in de browser ziet, kun je met de rechtermuisknop aanklikken. Er gaat dan een snelmenu open, waarin je de opdracht "Afbeelding opslaan als" kunt selecteren. Om een achtergrondafbeelding op te slaan kies je "Achtergrond opslaan als". De afbeelding wordt dan op je harde schijf opgeslagen en je kunt ze later probleemloos gebruiken.
Dat doe je door in je pagina volgende HTML-instructie te schrijven :

<IMG SRC="ikke.gif" ALT="Foto van mij" WIDTH=63 HEIGHT=129 ALIGN=left>

Als je in de instructie al de breedte en hoogte van de afbeelding opgeeft, kan de browser rekening houden met de ruimte die de afbeelding gaat innemen. De rest van de pagina wordt dan alvast op het scherm gezet, met als resultaat dat de pagina sneller zichtbaar is. Voeg altijd een ALT="tekst" toe. Het kan immers gebeuren dat een afbeelding niet geladen kan worden, bijvoorbeeld omdat de bezoeker een verouderde browser gebruikt die een bepaald bestandsformaat niet ondersteunt. Dan wordt deze tekst getoond, ook als de afbeelding nog niet geladen is.

Zelf plaatjes maken
Om zelf foto's en afbeeldingen op het internet te zetten, moet je ze eerst inscannen. Het eindresultaat moet nadien zo bewerkt worden dat het er ook op een beeldscherm goed uitziet. Daarvoor moet je nog wat weten over :

Bestandsformaten: Sla ik mijn afbeelding op als GIF-, JPG- of PNG-bestand ?

Afbeeldingresoluties: Alles over DPI en aanverwante zaken